Často se mě klienti ptají, co mají snídat, a tak sem vložím postupně pár tipů na rychlou a vydatnou snídani, která udělá vašemu zažívání dobře.

Dýňová polévka je můj favorit

Dýni miluji a mohla bych ji jíst každý den, ale přirozeně u nás neroste celý rok. Je to typická plodina blížícího se podzimu, a tak konečně můžeme sklidit vlastní ze zahrádky nebo koupit českou na trhu. Určitě nedoporučuji dýni konzumovat za každou cenu po celý rok. Dnes již totiž v obchodech dýni najdete celý rok, ale taková není vypěstovaná u nás a často nezralá utržená jede přes půlku světa.

Proč je dýně Hokkaido tak super pro naše zažívání?

Již samotná barva dýně hodně napoví, symbolizuje totiž element Země. Element Země je o zažívání, tedy k němu patří slezina a žaludek. Asi už tedy rozumíte, proč právě dýně dělá našemu zažívání tak dobře. Dýně je typickou plodinou pozdního (babího) léta, které začíná okolo poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností. Podle staré čínské tradice vládne tomuto období element Země.

Dýně Hokkaido podle čínské medicíny

Chuťsladká (ty vyživuje)
Termodynamikazahřívá (udělá dobře oslabené slezině)
ElementZemě (barva žlutá – okrová)
S čím pomáhápodporuje slezinu, ochabuje prázdné horko z nedostatku yinu, odvádí vlhkost a TAN, má pozitivní vliv na stolici ….ale pozor, všeho moc škodí, proto denní konzumací také není nejlepší nápad